Ønsker du en effektiv og miljøvenlig måde at opvarme din bolig på, så overvej at investere i et jordvarmeanlæg. Jordvarmeanlæg udnytter energien i jorden hele året rundt. Systemet bringer energien og varmen ind i dit på den mest energivenlige måde.
Hvordan virker jordvarme?
Jordvarme virker ved, at grave jordslanger ned i jorden på et areal på omkring 300 – 500 m². Slangerne er fyldt med frostfri væske, som opvarmes og transporteres ind til en varmepumpe inde i huset.
Varmepumpen opvarmer væsken, som dermed kan opvarme brugsvandet samt husets radiatorer. Det smart ved et jordvarmeanlæg er, at det kan give hele året rundt – også om vinteren.
Horisontal jordvarme
Horisontal jordvarme er den mest almindelige form, hvis du har plads nok i haven. Horisontal jordvarme er meget effektiv og billigere at installere. Den kræver dog nogen plads i haven, som vi allerede har beskrevet.
Slangerne, som skal graves ned, behøver kun at ligge i cirka 1 meters dybde, hvilket er lige under frostgrænsen. Jo større jordvarmeanlæg, jo større areal er der brug for, og jo koldere klimaet er, jo dybere skal det gå, hvilket øger den samlede pris.
Lodret jordvarme
Lodret jordvarme fylder mindre end de vandrette, da slangen bliver gravet lodret ned i en dybde af cirka 160 – 180 meter.
Fordelen ved lodret jordvarme er, at det ikke kræver så mange m² areal uden i haven. Rent faktisk skal der kun bruges cirka 100 x 100 cm.
Hvad koster jordvarme?
Det helt store spørgsmål er naturligvis; hvad koster jordvarme? Prisen på jordvarme ligger et sted mellem 100.000 – 250.000 kr. afhængig af, om du ønsker horisontal eller lodret jordvarme.
Lodret jordvarme er væsentligt dyrere, som du kan læse mere om på Jordvarmeanlæg.dk. Et alternativ til jordvarme, som er næsten lige så effektivt, er en luft til vand varmepumpe. Så tænker du måske; hvad koster en luft til vand varmepumpe inkl. montering? Læs mere på Bedste-varmepumpe.dk.